Excursia este o vanatoare de peisaje

Blog despre Turism Rural

Rimetea – o calatorie in timp << Turist Rural

Toamna este sezonul perfect pentru o vizita in satul Rimetea, locul unde timpul a ramas in loc si unde turismul e la el acasa. Desi populat inca din perioada romana, satul a fost atestat in 1257 sub numele de Torocko, si are la origine colonisti austrieci, germani si secui. Potriviti recensamantului din 2002 populatia majoritara este de etnie maghiara (1059) dintr-un total de 1213 locuitori.
Principala ocupatia a localnicilor  a fost mineritul (in special cupru si fier), dar odata cu epuizare minereului au devenit constienti de importanta turismului in satul lor.

Amplasat la poalele Pietrei Secuiului (Muntii Trascau), se afla la 7 km de localitatea Buru (Valea Ariesului) si 24 km de Aiud.
Majoritatea constructiilor sunt din zidarie de caramida, zugravite in alb cu porti inalte de lemn si obloane verzi.
Satul a beneficiat de un proiect de restaurare, iar constructiile noi sunt permise doar daca respecta arhitectura satului.
Gradul ridicat de conservare si linistea specifica zonei rurale, ofera turistului o senzatie de neuitat.

In centrul satului se inalta impunator Biserica fotificata consruita in sec. XVII fiind cea mai inalta cladire din zona, amplasata in imediata apropiere a pietei cu izvor.
In jurul anului 1949 a inceput colectionarea obiectelor muzeistice, iar in 1952 a fost deschis Muzeul Etnografic Rimetea avand un patrimoniu de peste 2500 de piese, organizate într-o expozitie care ocupa cinci sali din cladirea Consiliului Local.
Un alt obiectiv turistic important este Cetatea Coltesti (Torockóvár), la 5 km de Rimetea, construita de la sfarsitul sec. XIII de catre nobilul Thoroczkay din satul vecin Coltesti.

Pe langa agroturism si turismul cultural, in zona se practica drumetiile, parapanta si escalada si alpinism. Piatra Secuiului (cunoscuta sub numele de Coltii Trascaului)  are un potential enorm pentru catarat si este in curs de amenajare. Mai multe detalii despre zona de catarare gasiti aici.

Va recomand camparea la baza satului dar daca doriti cazare la pensiunile din sat gasiti mai multe informatii aici.

Reclame

Comments are closed.