Excursia este o vanatoare de peisaje

Blog despre Turism Rural

Turism Rural in Muntii Caucaz >> Turist Rural

Localizare si scurt istoric

Amplasata la granita dintre cele doua mari puteri Turcia si Rusia, regiunea a fost o arena a disputelor politice, militare, religioase şi culturale. Desi o mare parte a istoriei a fost o regiune a Iranului, de la inceputul secolului XIX a fost anexata Imperiului Rus, prin inlăturarea dinastiei inaniene Qajars.
Datorită poziţiei geografice, la hotarul dintre continente, regiunea a fost anexata de-a lungul istoriei unui numar impresionant de imperii (Imperiul Achaemenid, Imperiul Parthian,  Imperiul Sassanid, etc)
Evenimentele secolului trecut au modificat harta politica a regiunii, de la alipirea la Uniunea Sovietica (care a deportat circa 800.000 de persoane), pana la razboaiele si conflictele civile de la sfarşitul secolului, fac din aceasta o regiune extrem de instabila.
Principala zona turistica se afla in Valea Baksanului – Republica Kardino-Balkaria (Federatia Rusa) – valea ce se naste
la picioarele Varfului Elbrus (5642 m).

Cum se ajunge in Valea Baksanului?

Cea mai simpla modalitate de a ajunge aici, este cu avionul, via Moscova sau Sankt Petersburg. De aici se opteaza pentru o cursa aeriana interna, pe aeroportul din Mineralniye Vody sau Nalchik.
O alta varianta, mai puţin costisitoare dar mai lunga ca timp ar fi cu trenul pana la gara din Mineralniye Vody, via Rostov, sau cu autovehicolul, urmand pe aceasi ruta.
Desi infrastructura in Federatia Rusa este dezvoltata, nu iti recomand ultima varianta din motive de securitate.
Din Mineralniye Vody sau Nalchik se poate în ajunge in zona Elbrus cu autobuzul sau prin intermediul unui tansfer rezervat prealabil la o agentie de turism locala.
Pentru a vizita Federatia Rusa, este nevoie de viza, iar aceasta poate fi obtinuta doar prin intermediul unei agentii locale. Mai multe detalii gasiti aici, iar agentia pe care o recomand este Pilgrim Tours.

Ce sporturi se pot face in Valea Baksanului?

Regiunea este un Woodstock al sporturilor outdoor, asa ca sigur nu ai cum sa te plictisesti.
Majoritatea turistilor care aleg aceasta zona o fac pentru a escalada varfurile inalte acoperite de ghetari.
Principala atractie o reprezinta Varful Elbrus (5642 m), care pe ruta clasica este accesibil, fiind un munte usor din punct de vedere tehnic. Ruta cea mai frecventa este Statiunea Azau – Refugiul Garabashi – Varful Elbrus.
Ski se poate face tot anul pe partea superioara a partiei din Azau, ruta de ascensiune catre Varful Elburs (5642 m). Iarna se poate schia pe toata lungimea partiei, diferenta de nivel de 1800 m :).
Daca vrei ceva extrem aici gasesti pachete de heli ski, sau si mai interesant, o coborare pe skiuri de la 5642 m, de pe Varful Elbrus ;).
Tot iarna se poate shia si pe partia din Cheget, o partie dotata cu telescaun si teleski, cu portiuni abrupte pentru avansati.
Practicare sporturilor pe bicicleta (mountaine bike) aduce un număr mare de turişti în zona Baksanului.
Desi acest sport poate fi practicat individual, sau in grup prin achizitionarea unui pachet de servicii turistice de la una din agentiile locale.

Unde dorm, ce mananc?

Este pacat sa mergi intr-o zona atat de salbatica si sa nu stai la cort :P. Dar daca din anumite motive vrei sa te cazezi, gasesti o multitudine de oferte, la preturi bune, de la 3*+ pana 2 sau chiar la localnici.
Mai multe despre bazele de cazare gasesti aici.
Cat despre mancare…de toate, de la snickers pana la nescafe, winston si coca cola.
Bucataria specifica contine carne de oaie 😦 majoritatea populatiei locale fiind musulmani.

Concluzii

Posibilitatea practicarii unui numar foarte mare de activitatii pe tot parcursul anului,  fac din Valea Baksanului o destinatie atractiva pentru un numar mare de turisti, de toate categoriile.
Per ansamblu, regiunea este o destinatie perfecta pentru cei doritori de aventura si de cunoastere, o regiune care isi lasa amprenta asupra celui care o viziteaza. Va recomand o vizita!
Daca aveti intrebari, va rog sa le postati 🙂

Reclame

Un răspuns la „Turism Rural in Muntii Caucaz >> Turist Rural

  1. Ludo 21 martie 2011 la 11:11 AM

    Recent au fost atentate acolo. Au omorat 3 turisti in Valea Baksanului, dupa care au aruncat in aer un tronson din telegondola de pe Elbrus. E cam riscant anul asta de mers.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s