Excursia este o vanatoare de peisaje

Blog despre Turism Rural

Pârtie de schi omologată în Masivul Rarău << Turist Rural

Municipiul Câmpulung Moldovenesc se află situate în nord-vestul judeţului Suceava, întinzându-se de o parte şi de alta a râului Moldova, pe o lungime de 12 km, în defileul ce desparte Obcinile Bucovinei de munţii Stânişoarei.
Situat la 67 km de Suceava şi la 45 km de Vatra Dornei, pe DN 17/E576, Câmpulung Moldovenesc ocupă o poziţie centrală în arealul Obcinelor şi pe axa de legătură între Moldova şi Transilvania, prin pasurile Mestecăniş şi Tihuţa şi prin pasul Prislop către Maramureş.
Datorită poziţiei sale geografice extrem de favorabile, oraşul este punctul de start pentru principalele rute turistice bucovinene, în special pentru vizitarea celebrelor monumente de arhitectură medievală, manastirile:Voroneţ, Humor, Vatra Moldoviţei, Suceviţa, Dragomirna, şi nu în ultimul rând mănăstirea Putna.

Descriere generală proiect

Amplasamentul este situat în partea de sud-est a staţiunii Câmpulung Moldovenesc, pe muntele Rarău.

Pârtia de schi este împărţită în doua tronsoane, inferior şi superior, datorită configuraţiei terenului şi deservirii de instalaţiile de transport pe cablu. Lungimea totală a pârtiei este de 4,63 km cu o suprafaţă totală de 15,4 ha.
Pârtia de schi proiectată se va adresa în special schiorilor amatori, panta medie a acesteia fiind de 20,5% ‚ fiind considerată pârtie de categorie medie.
Tronsonul inferior al pârtiei are punctul de plecare situat la altitudinea de 1255 m, sub celebrele stânci ale Rarăului. Punctul de sosire al pârtiei se va amenaja lângă staţia de plecare a telegondolei, la altitudinea de 740m, lângă parcarea auto ce se va amenaja în zonă. Lungimea orizontală a pârtiei este de 3080 m, rezultând o înclinare medie de 16,7% pentru o diferenţă de nivel de 515 m. Conform acestor caracteristici pârtia se încadrează în categoria pârtiilor uşoare spre medii.

Tronsonul superior a pârtiei are punctul de plecare situat la altitudinea de 1620m, în trupul izolat intravilan Rarău. Punctul de sosire al pârtiei este comun cu cel de plecare al pârtiei din tronsonul inferior, fiind amplasat în vecinătatea staţiilor instlaţiilor de transport cu cablu ce vor deservi cele două pârtii, la altitudinea de 1255 m. Traseul pârtiei „se strecoară” printre stâncile de pe Masivul Rarău, motiv pentru care şi lăţimea medie a acesteia este de numai 30 de metri, faţă de porţiunea inferioară a traseului unde lăţimea medie ajunge la 45 de metri.
Lungimea orizontală a pârtiei este de 1550 m, rezultând o înclinare medie de 24,2% pentru o diferenţă de nivel de 365 m. Cu aceste caracteristici pârtia se încadrează în categoria pârtiilor medii spre dificile.
Pârtia va fi deservită de o instalaţie de transport cu cablu de tip telegondolă cu vehicule de câte 8 locuri şi capacitate de transport de 1.000 persoane pe oră. Pentru asigurarea unor condiţii optime de schi va fi obligatorie întreţinerea pârtiilor şi respectiv a stratului de zăpadă cu 9 tunuri de zăpadă şi 2 maşini de bătut zăpadă.

Durata estimată de realizare a investiţiei este de 1 – 2 ani.

Prin realizarea partiei descrise prin cele doua tronsoane, staţiunea Câmpulung Moldovenesc va atinge următoarele obiective importante:

Suprafaţa domeniului schiabil de peste 15 ha şi lungimea de aproape 5 km a partiei va atrage un număr mare de turişti
Domeniul schiabil oferit va fi unic în România prin legătura pe care o oferă cu intravilanul de pe masivul Rarău şi prin spectaculozitatea traseului.
În premieră naţională se va realiza o pârtie de schi cu o lungime de 4,7 km şi o diferenţă de nivel de 880m.
Deschiderea unei pârtii de schi în municipiul Câmpulung Moldovenesc prezintă mai multe avantaje, printre care:

-creşterea numărului locurilor de muncă pentru locuitorii din municipiu şi din zonele învecinate
-creşterea încasărilor la bugetele locale prin impozitele şi taxele încasate din activităţile legate de turism
-apariţia investiţiilor private în zonă, bazate în principal pe oferta turistică a noului domeniu schiabil, ducănd la o dezvoltare turistică şi economică a municipiului şi a zonelor învecinate şi încasări la buget prin închirieri şi concesiuni de terenuri.
-creşterea nivelului de trai al locuitorilor din întreaga zonă a municipiului Câmpulung Moldovenesc.

Pantofi Piele Intoarsa

UPDATE: Lucrarile la amenajarea partiei au fost intarziate datorita unor probleme cu despagubirea Schitului Sihastrie pentru terenul proprietate a acestuia.

Date tehnice

Tronson 1 inferior – 3080 m (107.800m2)

Tronson 2 superior – 1550 m (46.500m2)

Total: 154.300m2

UPDATE 2: potrivit informatiilor din presa, nu se cunoaste data finalizarii proiectului. mai multe informatii gasiti aici.

2 răspunsuri la „Pârtie de schi omologată în Masivul Rarău << Turist Rural

  1. Gelu RUS 12 iulie 2011 la 3:39 PM

    Un termen probabil de dare in exploatare ?

Lasă un comentariu